Metropolia Ammattikorkeakoulu – UATP – Uusi autotekniikka tutuksi pelastustoiminnassa

Kuvassa UATP-koulutustilaisuuteen osallistuneita yhteiskuvassa kolmen auton edustalla. Kuvassa on 15 henkilöä.

Suomalainen autokalusto on muuttunut viime vuosina – uuden turvatekniikan ja materiaalitekniikan ohella käyttövoimassa on myös uusia vaihtoehtoja.

Sähkö- ja hybridiautot ovat lähes poikkeuksetta tehdasrakenteisia, maakaasuautoista osa on ns. muunnosautoja. Tehdasrakenteisissa autoissa autojen käyttövoima ja siihen liittyvät turvajärjestelmät ovat dokumentoituja. Muunnosautoissa mistään ei löydy tietoja esim. kaasulaitteiden sijainneista ajoneuvoissa tai kaasulaitteiden turvajärjestelmistä.

Tämän koulutuksen tavoitteena oli tuottaa koulutusmateriaalia ja kouluttaa pelastusalan henkilöstöä uudesta autotekniikasta ja varautumisesta tilanteisiin, joissa sähkö-, hybridi- tai maakaasuauto on osallisena liikenneonnettomuudessa.

Koulutuksen toteuttaja oli Metropolia Ammattikorkeakoulun autotekniikka ja se tehtiin yhteistyössä Suomen Palopäällystöliiton ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön kanssa. Koulutustilaisuuksia pidettiin vuonna 2014 yhteensä 19 päivänä eri puolilla Suomea. Näihin osallistui 416 henkilöä, pääosin palomestareita ja vuoroesimiehiä.

Koulutustilaisuus koostui aamupäivän teoriaosuudesta ja iltapäivän kolmesta rastista, joilla oli sähkö-, hybridi- ja maakaasuauto. Rasteilla harjoiteltiin käyttövoiman tunnistamista auton ulkopuolisista merkeistä, auton rakenteista, moottoritilasta, rekisteritunnuksen ja mm. asiapapereiden avulla. Tutustuttiin autojen tekniikkaan ja harjoiteltiin jännitteettömäksi tekemistä. Koulutuksen ennakkoaineisto ja kouluttajan materiaali jaettiin osallistuneille sähköisesti.

Koulutuksen yleisinä tavoitteina on ollut parantaa pelastushenkilöstön työturvallisuutta, nopeuttaa uhrien hoitoon saamista ja tätä kautta pienentää onnettomuuskustannuksia. Tavoitteena oli myös se, että kouluttajan aineistoa käytetään edelleen työpaikkakoulutuksissa.

Kerätyn palautteen mukaan koulutussisältö ja aineisto tulivat tarpeeseen kentällä ja sitä on edelleen käytetty 8.11.2015 tehdyn vastauskyselyn perusteella noin 1700 ammattihenkilön ja noin 2000 vapaaehtois- ja sopimushenkilön koulutuksessa.

Lisätietoja hankkeesta voi kysyä hankkeen toteuttajalta.