Pohjois-Karjalan pelastuslaitos – ISTIKE (Itä-Suomen tilannekeskus)

ISTIKE on viiden pelastuslaitoksen yhteinen Itä- ja Kaakkois-Suomen pelastuslaitosten tilannekeskus, joka on luotettava ja laadukas turvallisuuskuvan tuottaja valtakunnallisten turvallisuustiedon tuottajien verkossa. Laajan alueen tilannekeskuksena ISTIKE kykenee tukemaan pelastustoiminnan johtamista hyödyntämällä alueiden erityisosaamista.

Hankkeen aikana selvitettiin viiden pelastuslaitoksen tilannekuvaan, johtamiseen ja tilannekuvan välittämiseen liittyvät toiminnot. Yhdistämällä nämä toiminnot saatiin tilannekeskukselle yhteinen toimintamalli.

Tilannekeskuksen päätehtävät ovat pelastustoiminnan johtajien tukeminen onnettomuustilanteissa, uhka- ja turvallisuustilanteen seuranta sekä yhteyspisteenä toimiminen. Onnettomuuksien tukitoiminnot pelastustoiminnan johtajille eivät ole riittäviä tilannekeskuksen tehtäväksi. Erilaiset häiriö- ja uhkatilanteiden seurannat sekä niihin liittyvät toimenpiteet sekä muut tilannekeskukselle sopivia tehtävät täydentävät hyvin tilannekeskuspäivystäjän työtä.

Tilannekeskusta varten hankittiin yhteiset viestiyhteydet. Näitä ovat puhelin, sähköposti sekä VIRVE-puheryhmä. Tietoliikenteen osalta tarvittiin tilannekeskukselle yhteinen tietoverkko. Erillisverkot toteutti ISTIKElle yhteisen tietopalvelimen ja tietoliikenteessä hyödynnettiin pelastustoimen IP-verkkoa, PeIP:ä. Yhteiselle palvelimelle muodostettiin tilannekeskuksen tarvitsema tietokanta.

Pelastuslaitosten ylläpitämien materiaalien ja tiedostojen hakua ja käsittelyä varten kehitettiin Pelastustoiminnan johtamisen Tuki- ja Monitorointityökalu – PTM. PTM on käyttöliittymä, josta tilannekeskuksen päivystäjät helposti kykenevät hakemaan eri onnettomuustyyppikohtaista tietoa ja pelastuslaitosten erillisiä toimintasuunnitelmia samalla tavalla riippumatta siitä, missä tilannekeskuspäivystys milloinkin on.

Yhteinen tilannekeskus aloitti toimintansa 2.1.2014. Tilannekeskuksen ensimmäisen varsinaisen toimintavuoden aikaan kehitettiin edelleen tilannekeskuksen toimintaa. Vuoden aikaan selvitettiin muut mahdolliset tehtävät, joita on tarkoituksenmukaisesti tehdä niin taloudellisesti kuin toiminnallisesti laajemmassa yhteistyössä.

Kiertävä toimintamalli mahdollistaa tilannekeskuksen perustamisen pelastuslaitosten johtokeskuksiin. Tällöin johtokeskusten välineistö tulee säännölliseen käyttöön ja sitä kautta välineistön käytön osaamisen tulee luonnostaan. Kiertävässä toimintamallissa ei tilannekeskukselle tarvita erillistä varatilaa tilannekeskuksen häiriötilannetta varten, vaan päivystys on siirrettävissä toisaalle.

Pelastuslaitoksittain kiertävässä tilannekeskuksessa henkilöstö on tärkeässä asemassa. Harvoin oleva päivystysvuoro aiheuttaa sen, että päivystäjät eivät välttämättä rutinoidu tilannekeskuksen tehtäviin. Rutiinin puute vaikeuttaa yhteisten toimintatapojen syntymistä. Pelastuslaitoksittain toisista poikkeavat toimintatavat voivat aiheuttaa hämmennystä eikä toisen pelastuslaitoksen pelastustoiminnan johtajan tarpeita välttämättä ymmärretä. Erilaisuuden kautta on edelleen mahdollista laajentaa omaa käsitystään ja kehittää toisenlaisten toimintatapojen avulla uusia menetelmiä omaan toimintaan.

Tilannekeskustoimintaa varten tehdyssä kustannuslaskennassa ilmeni, että 24/7 toimiva tilannekeskus maksaa vuodessa noin 350 000 euroa ilman toiminnan edellyttämiä investointeja. Itä- ja Kaakkois-Suomen pelastuslaitosten välisissä yhteistyöneuvotteluissa oltiin yksimielisiä siitä, että ympärivuorokauden toimivia tilannekeskuksia ei pystytä perustamaan pelastuslaitoskohtaisesti. Tämän perusteella ryhdyttiin miettimään yhteistä tilannekeskusta ja kuinka yhteistoimintaa voidaan edelleen kehittää.

Tilannekeskus ja sen toiminta on uusi toimintatapa Itä- ja Kaakkois-Suomen alueella. Toiminnasta on saatu hyviä kokemuksia, se on koettu hyödylliseksi ja myönteiseksi. Tilannekeskus on saanut kielteistä kannanottoakin. Tällaista palautetta odotettiinkin, jotta sen myötä on toimintaa voitu kehittää edelleen.

Myönteisen kokemuksen perusteella Itä- ja Kaakkois-Suomen pelastuslaitokset ovat sopineet, että tilannekeskustoiminta on alueella pysyvä toiminto jota edelleen kehitetään.

Lisätietoja hankkeesta voi kysyä hankkeen toteuttajalta.