Toiminnallisen palosuunnittelun laajempi ja entistä yhtenäisempi hyödyntäminen edellyttää sekä suunnittelumenetelmien että suunnittelu- ja hyväksymisprosessien kehittämistä. Kehitystarpeet ovat hyvin erilaisia, ja niiden keskinäinen tärkeysjärjestys riippuu näkökulmasta. Tässä projektissa oli tavoitteena kehittää kahta toiminnallisen palosuunnittelun osa-aluetta: hyväksymisprosesseja ja osastoivien rakenteiden laskentaa.
Hyväksymisprosessien nykytilaa – esiintyneitä ongelmia ja hyviä käytäntöjä – selvitettiin haastattelututkimuksena. Tarvekartoituksen perusteella laadittiin ehdotus suunnittelun hyväksymisprosessiksi, jossa esitettiin suunnittelun vaiheet ja prosessin toimijat rooleineen. Toiminnallisen suunnittelun laajuuden määrittelyyn ehdotamme kaksitasoista luokittelua, jonka avulla suunnittelun organisointi ja osapuolten sitouttaminen heti rakennushankkeen alussa pitäisi helpottua. Osassa hankkeissa toiminnallista suunnittelua sovelletaan vain osaratkaisuihin, ja tällöin paloluokaksi ei tule P0, pelastustoimi osallistuu rajoitetusti, eikä kolmatta osapuolta yleensä tarvita. Jos toiminnallinen suunnittelu on olennaista (P0 rakennus), niin suunnittelu- ja hyväksymisprosessit suunnitellaan alusta lähtien yhteistyön varaan, ml.
kolmas osapuoli.
Toisena tutkimushankkeen osa-alueena tutkimme osastoivien rakenteiden, tässä tapauksessa seinien, lämpötilalaskentaan liittyviä epävarmuuksia. Kehitetyn matemaattisen mallin avulla todennäköisyyspohjaisten simulointien tuloksiin sisältyviä virheitä voidaan jatkossa pienentää, jos tunnetaan malliepävarmuuden systemaattisten ja satunnaisten virheiden suuruus. Lopuksi osallistuttiin FDS-ohjelman uuden kolmiulotteisen lämmönjohtumisratkaisijan kehittämiseen. Näyttää siltä, että ainakin osa mallinnusketjun tiedonsiirtovaiheisiin liittyvistä virheistä voidaan jatkossa välttää, koska kolmiulotteiset lämpötilalaskennat voidaan tehdä suoraan FDS-ohjelmalla.