Pelastusopisto − JEHU 2019 Palokuntien suomenmestaruuskilpailut

Tällä kertaa palokuntien suomenmestaruuskilpailujen teemoina olivat työturvallisuus, pelastusryhmän ensitoimenpiteisiin kuuluvat selvitykset sammutustehtävissä ja täydentävät sammutusmenetelmät. Erityisesti täydentävät sammutusmenetelmät olivat kilpailijoille uusia tuttavuuksia, sillä näitä menetelmiä on vasta äskettäin, vuonna 2018, kehitetty Pelastusopiston tutkimus, kehittämis- ja innovaatiopalveluiden toteuttaman ja Palosuojelurahaston pääasiallisesti tukemassa hankkeessa.

Palokuntien Suomenmestaruuskilpailujen 2019 tavoitteena oli lisätä kilpailuun osallistuvien joukkueiden osaamista kilpailussa olevien teemojen alueilla. Pääpaino oli täydentävissä sammutusmenetelmissä, koska ne eivät ole vielä laajasti käytössä edes ammattipalokuntien tehtävillä. Kilpailujen teema rajattiin melko tarkasti, jotta oppiminen voitiin kohdentaa juuri oppimistavoitteena olevaan asiaan.

Perinteisesti palokunnan lähtökohtainen menetelmä tulipalon sammuttamisessa on perustunut ajoneuvon säiliössä kuljetettavan veden käyttöön ja letkujen selvittämiseen. Tämä on hyvin toimiva menetelmä, mutta joissain tilanteissa voidaan tilanne saada haltuun nopeammin ja pienemmin kokonaisvahingoin käyttämällä kevyempää, täydentävää sammutusmenetelmää. Kilpailu antoi hyvän kuvan siitä, että kaikki joukkueet olivat paneutuneet aiheeseen ja oppimista oli tapahtunut.

Täydentävät sammutusmenetelmät hankkeen pohjalta oli laadittu koulutusaineisto, jota kilpailujoukkueet pääsivät opiskelemaan ennen kilpailua. Itse kilpailussa päästiin siis testaamaan myös koulutusaineiston toimivuus ja joukkueiden kyky toimia uusilla tekniikoilla. Pystyttiin todentamaan, miten hyvät käytänteet olivat siirtyneet toiminnaksi. Samaa tavoitetta palvelivat laadukkaat kilpailuympäristöt (oppimisympäristöt), jotka Pelastusopiston harjoitusalueelle oli kilpailuja varten rakennettu sekä joukkueille tehtävän jälkeen annettu palaute. Hankkeen tärkeimpinä yhteistyökumppaneina olivat Suomen Palopäällystöliitto, Pelastusopiston oppilasyhdistys, Fazer food co ja ISS.

Lisätietoja hankkeesta voi kysyä hankkeen toteuttajalta.