SPPL ry – Onnettomuuksista oppimisen toimintamalli

Onnettomuuksista oppimisen toimintamalli -hankkeessa kehitettiin Keikkakeskustelu toimintamalli. Keikkakeskustelu on yksinkertainen ja nopea menetelmä, jonka avulla tehostetaan pelastustehtävistä oppimista ja täten toimintaa tulevilla tehtävillä.

Malli perustuu pelastustehtävän tai harjoituksen jälkeen pidettävään keskustelutuokioon, jossa koko ryhmän voimin pohditaan, miten toimintaa voidaan kehittää. Keikkakeskustelu järjestetään, kun siihen on rauhallinen tilaisuus. Lähtökohtana keskustelussa on se, että jokainen on tehnyt parhaansa. Keskustelu käydään avoimesti ja toisten ajatuksia kunnioittaen. Tarvittaessa havainnot kirjataan yhteenvetolomakkeeseen, jolla ne saadaan myös jaettua eteenpäin.

Perusmallissa tehtävä käydään ryhmätasolla läpi. Keskustelun avulla luodaan yhteinen käsitys keikasta ja arvioidaan tehtävällä onnistumista ja sitä, tulisiko jatkossa jotain tehdä toisin. Keskustelu käydään rakentavassa, avoimessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä. Keikkakeskustelun ydinajatuksena on toiminnan kehittäminen – ei toiminnan arvostelu. Lähestymisnäkökulmana ei ole syyllisten etsiminen, vaan pohdinta: ”Kuinka voimme toimia jatkossa turvallisemman, tehokkaammin ja tuloksellisemmin?”.

Hankkeessa tuotettiin koulutusmateriaali, jonka avulla malli on helposti käyttöönotettavissa. Materiaaliin kuuluu ohje, infovideo, webinaaritallenne sekä juliste. Infovideo ja webinaaritallenne ovat nähtävissä Suomen Palopäällystöliiton YouTube-kanavalla. Keikkakeskustelun pitämisen tueksi tehtiin ydinkysymysjuliste, yhteenvetolomake ja Keikkakeskustelu-tarra, jota jaetaan eri tapahtumien yhteydessä. Hankkeen kaikki materiaalit löytyvät SPPL:n nettisivuilta, josta ne ovat vapaasti ladattavissa.

Hankkeen myötä Palopäällystöliitto on alkanut pitää yhteistyössä pelastuslaitosten kanssa Keikkakeskustelu -webinaareja, joissa kerrotaan tuoreeltaan jostakin pelastustehtävästä ja tuodaan esiin käytännön huomioita siitä. Tavoitteena näissä webinaareissa on lisätä alan sisäistä keskustelua ja mahdollistaa tehtävistä oppiminen nykyistä laajemmin. Syksyllä 2020 tällainen webinaari järjestettiin Tampereella tapahtuneesta suuresta jätekasapalosta ja se keräsi laajasti osallistujia.

Lisätietoja hankkeesta voi kysyä hankkeen toteuttajalta.