Pelastusopisto – Palontutkintaselosteen uudistamishanke

Palosuojelurahaston rahoittaman Palontutkintaselosteen uudistamishankkeen tavoitteeksi asetettiin mahdollistaa palontutkinnan raportoinnin tason nosto niin, että oleelliset asiat tulevat yhtenäisesti, helposti ja tietoturvallisesti tallennettua siten, että ne ovat valtakunnallisesti hyödynnettävissä tulipalojen ennaltaehkäisytyössä.


PRONTO:ssa käytössä oleva palontutkintaseloste kehitettiin vuonna 2007 toteutetussa pelastuslaitosten palontutkinnan kehittämishankkeessa. Sittemmin pelastustoimessa on panostettu palontutkintaan, ja seloste on jäänyt jälkeen ajan vaatimuksista niin sisällöllisesti kuin teknisesti. Keskeinen ongelma ja syy selosteuudistukselle onkin se, että selosteen puutteista johtuen pelastuslaitoksilla tehdään rinnakkaisia palontutkintaraportteja, joiden tiedot eivät tallennu toimenpiderekisteriin ja eivät näin ole kansallisesti koottuina ja käytössä.

Hankkeen pohjatyönä kartoitettiin laajasti sekä palontutkintaa tekevien että palontutkintatietoa hyödyntävien tarpeet ja toiveet uudelle selosteelle. Tähän liittyen huomiota kiinnitettiin siihen, ettei selostetta uudistettaessa paneuduta ainoastaan tiedon syöttämiseen raportointijärjestelmän sisälle, vaan myös sen tehokkaaseen hyödyntämiseen onnettomuuksien ennaltaehkäisytyössä.

Hankkeessa laadittiin seuraavat dokumentit:

  1. Ehdotus uudeksi palontutkintaselosteeksi (76 s.) teemoittaisille välilehdille perustuva selostekokonaisuus ja mahdollisuus julkaista tiedot myös suorasanaiseksi raportiksi, mikä sisältää lähde- ja menetelmäluettelot
  2. Kalanruotomallinnos − graafinen esitys onnettomuuden kulusta ja syistä
  3. Suunnitelma teematutkintojen järjestämisestä tulevaisuudesta
  4. Muistio ja tietopyyntöpohjat sosiaali- ja terveystoimen tietojen saamiseksi

Näiden lisäksi hankkeessa on laadittu kilpailutusdokumentit teknisten osien hankkimista varten. Paikkatutkinnan tueksi ja muistiinpanopohjaksi esitetään Palontutkinnan oppimateriaalihankkeessa laadittua Palontutkinnan muistiinpanot -dokumenttia.

Hankkeen toteutuksessa keskeisessä roolissa olivat kolme kaikille asiasta kiinnostuneille avointa työpajaa ja erityisesti niissä tehdyt ryhmätyöt, joiden johtopäätökset antoivat suuntaviivat Pelastusopiston hankeryhmän työskentelylle ja esitysten laadinnalle. Työpajoissa oli yhteensä hieman yli 100 osallistujaa. Yhteiskehittämisen tuloksia koonneeseen hankkeen päätöstilaisuuteen osallistui puolestaan reilut 60 henkeä. Hankkeen vaiheista viestittiin aktiivisesti erityisesti hankkeen verkkosivuilla, joilla on ollut saatavilla mm. kaikkien työpajojen ryhmätyökoosteet ja alustukset.

Palontutkintaselosteen uudistamishankkeen tavoitteena oli suunnitella uusi ajanmukainen sisältö ja toiminnallisuudet palontutkintaselosteelle. Hanke on tuon tavoitteen täyttänyt, ja lisäksi on tehty paljon toteutusvaiheessa realisoituvaa selvitystyötä esimerkiksi tietosuojakysymyksiin liittyen. Hankkeen rinnalla on noussut esiin myös muita tärkeitä palontutkinnan kehittämiseen liittyviä kysymyksiä, kuten tehokkaan tiedon hyödyntämisen vaatima analysointi ja sen organisointi sekä ylipäätään palontutkinnan vaatimien resurssien näkyväksi tekeminen. Jotta hyvä valmistelutyö saadaan käyttöön täysimääräisesti, uudistusten toimeenpano ja tuotantokäyttöön saaminen edellyttää oman rahoituksensa. Nyt suunnitellun selostesisällön teknisen toteutuksen lisäksi on huomioitava mm. pilotointiin ja koulutukseen tarvittavat resurssit.

Päivi Mäkelä
Projektipäällikkö

Heidi Liukkonen
PRONTO-suunnittelija

Jari Korpela
Koulutuspäällikkö

Tuomas Kuikka
Vanhempi opettaja

Pelastusopisto

Lisätietoja hankkeesta voi kysyä hankkeen toteuttajalta.