SSPL ry – Sopimuspalokuntabarometri 2020

Nyt kolmannen kerran julkaistu Sopimuspalokuntabarometri antaa ainutlaatuista tietoa sopimuspalokunnista ja sopimuspalokuntalaisista. Toistuvalla seurannalla voimme yksittäisten aiheiden ja kysymysten lisäksi muodostaa luotettavia käsityksiä erilaisista kehityssuunnista ja muutoksista toimintaympäristössä.

Barometrin ehkä yksi mielenkiintoisimpia havaintoja on nyt ensimmäistä kertaa toteutettu kysymys vastaajien sijoittumisesta työelämässä. Samaan aikaan kun koko väestöstä 8,2 % on työttömänä*, on sopimuspalokuntatoimintaan osallistuvista työttömänä vain 3,1 %. Ero on tilastollisesti merkittävä. Onko kyseessä toiminta, joka kerää vain työelämässä mukana olevia henkilöitä, vai voidaanko todeta, että sopimuspalokuntatoiminta nostaa henkilön asemaa työmarkkinoilla tai antaa muuten valmiuksia sijoittua työllisyyden näkökulmasta muuta väestöä paremmin?

Laaja kysely nostaa myös toimintaan liittyviä negatiivisia ilmiöitä esiin. Vastaajista jopa 30,9 % on harkinnut toiminnasta luopumista. On tärkeää löytää, tiedostaa ja nostaa esiin ne syyt, jotka saavat sopimuspalokuntalaisen pohtimaan palokuntatoiminnan lopettamista, jotta voimme puuttua niihin. Vastaajien muun päivittäisen elämän yhteensovittaminen palokuntatoiminnan kanssa ei enää aiempien vuosien tapaan ollut päällimmäisenä syynä lopettamisaikeille, eli voidaankin todeta ihmisten löytäneen paremman tasapainon palokuntatoiminnan kuormittavuuden ja muun elämän kanssa. Pääasialliseksi syyksi lopettamisaikeille ovat kuitenkin kiilanneet erilaiset yhteisön tasa-arvoon, kiusaamiseen ja syrjintään liittyvät tekijät 36,8 % (2017 35,2 %). Palokunnissa tarvitaankin siis työhyvinvointiin ja sen kehittämiseen liittyviä aktiivisia toimia läpi koko linjan. Kuitenkin 72,8 prosenttia kaikista vastaajista piti palokuntansa työilmapiiriä vähintäänkin hyvänä, joten työhyvinvoinnin kannalta myös oikeita toimia tehdään.

Sopimuspalokuntabarometri on saanut vakiintuneen ja arvostetun aseman laajimpana pelastusalan kyselytutkimuksena, joka kykenee kuvaamaan sopimuspalokuntalaisia yksilöinä ja järjestelmää yleisesti. Yli 10 % vastauskattavuus kohdejoukosta on merkittävä, vastaavia kansalaisten mielipiteitä kuvaavia tutkimuksia tehdään 1 000 hengen otannalla ja tuloksia pidetään luotettavina. Käsissäsi on siis vähintäänkin hyvä työkalu päätöksenteon tueksi ja toiminnan kehittämiseksi suomalaisessa pelastustoimessa.

*Työttömyysasteen trendiluku oli vuoden 2020 joulukuussa 8,2 prosenttia

Lisätietoja hankkeesta voi kysyä hankkeen toteuttajalta.