Hankkeen tavoitteet
Hankkeen tarkoituksena oli uudistaa ja tehostaa sammutustekniikkaa rakennuspaloissa sekä liikennevälinepaloissa. Tavoitteena oli tehdä Pelastusopiston julkaisu sammutustekniikasta, jonka keskeinen sisältö olisi sammutustekniikan eri vaihtoehdot ja mahdollisuudet huonepalon eri vaiheissa ottaen huomioon myös rakennusten palotekniset ratkaisut. Mukana olisi uusia sammutustekniikoita ja välineitä, unohtamatta vanhoja hyviä käytäntöjä. Lisäksi hankkeessa oli tarkoitus käsitellä liikennevälinepaloja ja niiden sammutusvaihtoehtoja. Hankkeen päätyttyä uudistetut sammutustekniikat otettaisiin käyttöön Pelastusopistolla tutkinto-opetuksessa ja täydennyskursseilla. Koulutuksen kautta käytännöt jalkautuisivat pelastuslaitosten toimintaan.
Hankkeen kulku
Julkaisun sisällöstä hankkeen aikana käytiin keskusteluja eri toimijoiden kesken sekä myös ohjausryhmän kokouksissa. Ohjausryhmän kokouksissa keskusteluun nousi tulevan julkaisun sisällön rajaaminen. Ohjausryhmän jäsenten mielestä ajoneuvopalot, sähköautot ja energiavarastot olivat laaja oma kokonaisuutensa sekä myös ”irrallinen” asia rakennuspaloista. Kokonaisuuden kannalta oli tärkeää rajata tässä hankkeessa julkaisu koskemaan ainoastaan rakennuspaloja sekä niiden paloteknisiä ratkaisuja. Niinpä hankkeesta tehtiin sisältömuutoshakemus PSR:n hallitukselle. Tarkoitus oli tehdä kaksi eri julkaisua: Rakennuspalon sammutus sekä Uudet energiamuodot liikennevälineissä ja energia varastoissa. PSR:n hallitus hyväksyi muutoshakemuksen (24.3.2021). Hankkeelle haettiin myös budjettiin muutosta, mikä hyväksyttiin.
Hanke alkoi 1.6.2020 ja hankkeen oli tarkoitus päättyä 28.2.2022. Covid-19 pandemiasta johtuen talonpoltot ja videokuvakset jouduttiin peruuttamaan kokonaan kevään 2021 osalta. Hankeen poltot siirtyivät loppusyksyyn 2021 ja keväälle 2022, sekä videokuvaukset syksylle 2021. Edellä mainituista asioista johtuen hankkeen aikataulua jouduttiin muutamaan. Hankkeelle haettiin jatkoa-aikaa 31.12.2022 saakka. PSR:n hallitus hyväksyi aikataulumuutoksen (21.5.2021).
Syksyllä 2022 todettiin, että Rakennuspalon sammutus -julkaisu tulee olemaan suunniteltua huomattavasti laajempi pituudeltaan (265 sivua). Julkaisun pituus vaikutti taitto- ja käännöspalveluiden aikatauluun, jolloin jatkettu hankeaikataulu ei riittänyt julkaisun valmiiksi saattamiseksi. Hankkeelle haettiin lisää jatkoaikaa 31.3.2023 saakka, jonka PSR:n hallitus hyväksyi (16.9.2022).
Lisäksi hankeen budjettiin haettiin edellä mainittujen hakemusten yhteydessä budjetin sisäisiä muutoksia. PSR:n hallitus hyväksyi muutokset. Muutoksilla ei ollut vaikutusta hankkeen kokonaisbudjettiin.
Hankkeen tulokset
Hankeen aikana julkaisun sisältö tarkentui ja tehtiin kaksi erillistä julkaisua:
- Rakennuspalon sammutus, myös ruotsinkielisenä (Pelastusopiston julkaisusarja A, oppimateriaalit
- Uudet energiamuodot liikennevälineissä ja energiavarastoissa (Pelastusopiston julkaisusarja B, tutkimukset)
Molemmat julkaisut löytyvät Pelastusopiston www-sivuilta. Julkaisuissa on hyödyllisiä linkkejä ja julkaisussa on useita videoita. Rakennuspalon sammutus -julkaisusta löytyy myös painettu versio. Painettuja julkaisuja on rajallinen määrä ja ne on tarkoitettu opetushenkilöstölle.
Rakennuspalon sammutus -julkaisussa esitellään uusia toimintamalleja, taktiikoita ja tekniikoita, joiden avulla rakennuspalojen sammuttaminen voidaan suorittaa aiempaa tehokkaammin, turvallisemmin ja vähemmällä altistumisella. Toimintamallien tehokkaalla käytöllä voidaan nopeuttaa sammuttamisen alkamista, tehostaa sammutustyötä ja myös parantaa ihmisten selviämismahdollisuuksia. Pelastajat myös altistuvat vähemmän syöpävaarallisille aineille sammutuksen aikana.
Uudet energiamuodot liikennevälineissä ja energia varastoissa -julkaisussa esitellään akkupalojen sammuttamisen taktiikka ja tekniikkaa. Julkaisussa on esitetty, miten akkupaloa voidaan hallita erilaisilla menetelmillä, kuten ulkoinen jäähdytys, läpäisevät menetelmät ja upotus. Julkaisussa on myös esitetty merkittäviä suosituksia liittyen akkupaloihin. Esimerkiksi pienien ja erityisesti keskisuurten akkujen (polkupyörät, sähköpotkulaudat) säilytys ja lataukset tulevat aiheuttamaan ongelmia. Näiden aiheuttamat palot ovat yleistyneet hurjasti muualla maailmassa ja akkujen ikääntyminen saattaa tuoda saman trendin Suomeen. Ongelmaan tulisi puuttua rakennuksissa, joissa on paljon ihmisiä, etenkin jos heidän poistumiskykynsä on rajoitettu. Sähköpyörien ja -skoottereiden turvallinen lataus ja akkujen säilytys tulisi selkeästi ohjeistaa ja myös mahdollistaa työpaikoilla, erityisesti mm. kouluissa, hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja julkisissa tiloissa.
Hankeen tuotosten jalkautus
Hankeen julkaisujen sisällöt on otettu käyttöön tutkinto-opetuksissa sekä täydennyskoulutuksessa. Myös ulkomaisia toimijoita sisällöt ovat kiinnostaneet mm. Italiasta on ollut neljä eri ryhmää täydennyskoulutuksessa, myös CERN:stä on tullut hakemuksia ko. täydennyskurssille. Rakennuspalon sammutus -julkaisua on kyselty myös englanninkielisenä käännöksenä.
Hankkeen tuloksia sekä Rakennuspalon sammutus -julkaisun sisältöä on hyödynnetty ja viitattu uudessa sisäministeriön Pelastussukellusohjeessa 2023. Ohje julkistetaan touko-kesäkuussa 2023.
Hankeen aikana järjestettiin tammikuussa 2023 webinaari, se keräsi yli 1200 seuraajaa, joten asialle on selvästi kysyntää. Pelastustietolehti teki webinaarista laajan jutun 1/2023. Palopäällystöpäivillä 2023 hankeen julkaisu ja sen sisältö oli yhtenä aiheena. Hankkeen sisällöstä käytiin laaja alustus ja paneelikeskustelu. Tarkoituksena olisi tehdä jatkohanke, jossa tämän hankkeen tuloksia jalkautetaan pelastusalan kentälle. Tavoitteena olisi varmistaa, että Pelastusopiston hankkeessaan tuottama tieto ja uudet toimintamallit otetaan käyttöön pelastusalalla.
Ismo Huttu
Pelastusopisto