Suomen Kylät ry – Kyläturvallisuus 2025

Kuvassa on pöydällä oleva kyläradio, jonka takaa ikkunasta näkyy Alastaron kylätalo. Kuva: Suomen Kylät ry

Kyläturvallisuus 2025 -hankkeella vahvistettiin paikallistason turvallisuustoiminnan valtakunnallista organisoitumista ja luotiin kyläturvallisuustyölle selkeämpiä käytäntöjä sekä koottiin hajanainen työ yhtenäisemmäksi malliksi. Hankkeen aikana todettiin kyläturvallisuuden verkostomaisen omistajuuden ja ohjauksen edellytysten puuttuvan ja toimenpiteitä kohdennettiin näiden tunnistamiseen ja luomiseen. Toiminta kohdistettiin seuraaviin teemoihin:

Kyläturvallisuuden koulutusmateriaalin ja kouluttajien verkoston jatkokehittäminen ja ylläpito: Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK jatkaa.

Kylien turvallisuustyötä tukeva työkalupakki: työn tueksi luotiin yhteismuotoinen kyläturvallisuuskysely ja kyläsuunnitelmien sähköiseen alustaan Kylämme.fi lisättiin suunnitelmien toteutusta tukeva osio. Aiemmin tuotettu materiaali (kyläturvallisuus.fi) on toistaiseksi saatavilla ko. sivustolla.

Koko verkoston osaamisen tunnistaminen ja käyttöönotto: käynnistettiin hankevetäjien yhteiset verkostotapaamiset ja tuotetiin Kyläturvallisuus -teeman graafinen ulkoasu.

Tiedolla johtamiseen tarvittavan tiedon tuottaminen: tunnistettiin tutkimustiedon puute.

Kylätalo paikallisena valmiuskeskuksena (PAVAK): toimintamallien pilotointi ja esimerkkejä varustelusta sekä esimerkkejä hyvistä käytännöistä. Pilotoitiin Kyläradio -malli.

Kylä- ja turvallisuussuunnitelmat osaksi kuntien suunnittelua: kylien neuvottelukunnat tunnistettiin parhaiksi työskentelyalustoiksi. Turvallisuus luontevaksi osaksi alueellista ja paikallista hyvinvointiohjelmaa.

Tulokset:

  • Paikallinen yhteisö tunnistetaan turvallisuustoimijana. Tällä on merkitystä kyläturvallisuustyön näkyvyyden, sille osoitettavan tuen, verkoston yhteistyön sekä toimijoiden kokeman työn merkityksellisyyden ja sitoutumisen kannalta.
  • Hankkeessa pilotoitujen työkalujen ja toimintamallien käyttöönotto tukee turvallisuustyötä. Tuloksena yhteisöt ja yksityiset ihmiset huomioivat turvallisuusasiat paremmin jokapäiväisessä toiminnassa ja yleinen turvallisuuskulttuuri paranee.
  • Verkostoyhteistyö ja kylien turvallisuustyö tukee pelastustoimen palvelukykyä. Kylätoimen aktiivinen yhteistyö Vapepa -verkoston ja sopimuspalokuntien kanssa sekä eri puolilla pilotoitujen kyläturvaryhmien laaja käyttöönotto lisää osaavien ja työhön sitoutuneiden ihmisten määrää.
  • Kyläturvallisuuden tutkimus tukee tiedolla johtamisen tarpeita ja auttaa resurssien kohdistamisessa turvallisuustyöhön.
  • Turvallisuusjaosto jatkaa aloitettua työtä.

Lisätietoja hankkeesta voi kysyä hankkeen toteuttajalta.